Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycle w śmietanie

Składniki:

  • 6 plastrów szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • 4 cebule
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 500 g pieczarek
  • 1 pojemniczek śmietany 20%
  • 1 pojemniczek śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • kilka plasterków sera gouda

    Sposób wykonania:
    Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej, wówczas obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie mięso wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego a na tą sama patelnie wrzucić posiekaną cebulę, szynkę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
    Całość obsmażyć i przełożyć do mięsa.
    Obydwie śmietany połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym zalać nimi mięso.
    Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec okołóo1,5 godziny.
    Na 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *