Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycle cielęce z pieczarkami

 Składniki:
4 porcje:
– 40 dag górki cielęcej
– 25 dag pieczarek
– cebula
– 3 łyżki masła
– łyżka oleju
– pół szklanki śmietany 12-proc.
– ząbek czosnku
– natka pietruszki
– sól, pieprz

 Wykonanie:
Mięso umyj, osusz, oczyść z tłuszczu i pokrój na 4 kotlety. Czosnek obierz, przekrój i natrzyj nim z obu stron kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w talarki, potem usmaż na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę na dużym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze przez 8-10 minut. Kotlety smaż na gorącym maśle po 3-4 minuty z każdej strony, po czym przełóż na ogrzany półmisek. Pieczarki przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Ponownie podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Sznycle polej sosem pieczarkowym, udekoruj gałązkami natki. Resztę sosu podaj w sosjerce. Cielęcinę należy rozbijać tłuczkiem bardzo ostrożnie – najlepiej przez kawałek folii spożywczej – aby nie uszkodzić delikatnego mięsa. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *