Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szkockie placuszki

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka miodu
  • 8 dag. drożdży
  • 3 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • tłuszcz do smarowania blachy

    Przygotowanie:
    Drożdże wymieszać z miodem i wodą i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać mąkę owsianą i sól. Wymieszać, wsypać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. i szklanką wykrawać krążki. Rozwałkować je na cienkie placki.. Ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić na 30 minut. Piec w temp. 200 stopni, aż zbrązowieją.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *