Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z mięsnych kulek

 

Składniki:

  • 25 dag mielonego mięsa drobiowego
  • ½ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • 8 listków szałwii
  • 4 plasterki boczku
  • 3 łyżki oleju
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • ½ żółtej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • sałata
  • szczypta cukru
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Do mielonego mięsa wbić jajko, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz bułkę tartą.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Z powstałej masy uformować 8 małych kulek, które owinąć listkami szałwii.
    Następnie boczek obsmażyć na chrupko, wówczas go wyjąć a do wytopionego tłuszczu dodać 2 łyżki oleju i smażyć na nim kuleczki mięsne ok. 10 min.
    W między czasie pomidory pokroić w plasterki, dodać odsączoną kukurydzę, paprykę pokrojoną na paseczki oraz sałatę porwaną na mniejsze kawałki.
    Całość wymieszać i polać sałatę octem wymieszany, z łyżką oleju, solą, pieprzem oraz cukrem.
    Na patyczki do szaszłyków nadziać mięsne kulki, przeplatając boczkiem.
    Przed podaniem ułożyć szaszłyki na sałatce.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ilonę

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *