Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z baraniny marynowanej w jogurcie grillowane

Składniki:

    • 1 kg jagnięciny z udźca pokrojonej w kostkę o boku 3 cm
    • 2 szklanki jogurtu
    • 1,5 szklanki wody
    • 1,5 łyżeczki chili
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
    • ½ łyżeczki pieprzu cajene
    • sól morska
    • skórka cytryny pokrojona w paski
    • 3 łyżki klarowanego masła
    • 2 łyżki soku z cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    ! szklankę jogurtu wymieszać z wodą. W misce zalać baraninę wodą z jogurtu, wymieszać, odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie mięso obsączyć z zalewy, wysuszyć ręcznikiem papierowym.  Przygotować przyprawy. Wymieszać pozostały jogurt z chili, kurkumą, pieprzem kajeńskim, czosnek i łyżeczkę soli, ponownie zalać nią mięso i pozostawić przez 20 minut. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nabić kawałek skórki z cytryny i kostki mięsa baraniego, ewentualnie dosolić. W małej miseczce wymieszać rozpuszczone masło z sokiem z cytryny. Szaszłyki piec na grillu 3 minuty obracając, posmarować masłem z sokiem cytrynowym i piec kolejne 4 minuty. Natychmiast podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *