Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk zbójnicki z pieczonymi ziemniakami

 

Składniki:

    • 1 kg baraniny bez kości
    • 2 szklanki kefiru
    • oliwa
    • sól, pieprz
    • 1 kg ziemniaków
    • folia aluminiowa

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem, zalać kefirem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem na kilka godzin. Na namoczone uprzednio w wodzie drewniane szpadki nabijać naprzemiennie kawałki mięsa, skrapiamy oliwą. Ziemniaki myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacinamy na górze, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy każdy oddzielnie w folię aluminiową. Najsmaczniejsze szaszłyki są pieczone tradycyjnie na węglu drzewnym, ale gdy pogoda nie dopisze można je także piec na rozgrzanym rożnie elektrycznym albo grillu w piekarniku, zawsze przy uchylonych drzwiach. Pieczemy około godziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *