Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Swojska wołowina w piwie

Składniki:

  • 1 kg. wołowiny
  • 5 cebul
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 litra jasnego piwa
  • cukier
  • sól
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle pozostałym po smażeniu mięsa.  Dodać do mięsa. Składniki zalać piwem, dodać łyżeczkę cukru i wstawić do nagrzanego do temperatury 250 stopni piekarnika. Piec półtorej godziny pod przykryciem. Pół godziny przed końcem pieczenia można zdjąć przykrywkę , wtedy mięso będzie bardziej zrumienione.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *