W staropolskiej kuchni... chrzan
Polska sarmacka..... Jadano w niej tłusto i suto. Stoły uginały się półmiskami z mięsiwem i wędlinami. nieodłącznym dodatkiem był chrzan przyrządzany na wiele sposobów. Oto krótka informacja na temar chrzanu i kilka przepisów na przyrządzenie tego specjału.W staropolskiej kuchni... szynka z kością
Polska sarmacka……Suto zastawiony stół, a na nim smakowite mięsiwa, jaja na różne sposoby, apetyczne baby i mazurki. Królowały na nim pieczone mięsiwa i pasztety. Najważniejszym daniem była szynka – wielka, wędzona w jałowcowym dymie, w całości, razem z kością Słynne były surowe szynki litewskie, wędzone w dymie i podawane w cieniutkich plastrach. Tak niegdyś ucztowano w polskich dworach. Warto dziś wrócić do tych sprawdzonych przepisów. Zacznijmy od przepisu na szynkę z kością.
Staropolska tradycja, pierniki
Nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny. Otóż staropolskie pierniki wypiekane były na zaczynie, który leżakował i dojrzewał latami. Cukiernicy i piekarze ściśle chronili owych receptur, przekazując je spadkobiercy. Receptura nie jest i nigdy nie była skomplikowana. Głównymi składnikami był miód...Pijmy sok pomidorowy

Jajka szkodzą zdrowiu?
Nie, nie szkodzą! Według najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, zjedzenie około 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu.
Rajski smak: sery francuskie
Francja jest rajem dla smakoszy serów. W każdym regionie tego kraju odkryjesz ich wyjątkowe gatunki - o zróżnicowanym smaku, kształcie i rozmiarze. Tych odmian serów jest we Francji prawie pięćset! Wśród nich wyróżnić można sery miękkie i twarde, świeże i dojrzewające, krowie i kozie, z porostem białej pleśni i tzw. niebieskie, z żyłkami zielonkawoniebieskiej pleśni. We Francji miłośnik sera może zaspokoić absolutnie wszystkie kulinarne pragnienia. Jednakże i w Polsce wiele francuskich serów jest już znanych, niektóre zaś wchodzą właśnie na polski rynek. Odkryj świat serów na naszej stronie.
Dziękujemy Centre National Interprofessionnel de l’Economie Laitière France za udostępnione materiały.
Pijmy mętne soki jabłkowe!
Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i wspomagają ogólną odporność – ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.* Zawarte w nich związki usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry i powstawanie nowotworów. Dlatego warto profilaktycznie zjeść jedno jabłko lub wypijać szklankę mętnego soku jabłkowego dziennie.
Projektowanie kuchni część 2
Małe rzeczy a cieszą.Istnieją pewne drobiazgi, które pomogą kucharzom usprawnić ich prace w kuchni. Niestety wszystko ma swoją cenę i na ogół nie małą. Jak na przykład zlew kuchenny z małymi ulepszeniami.
Warto ulokować swe pieniądze w rozdrabniarkę odpadków organicznych. Ile razy bez zastanowienia wyrzucaliście do zlewu obierki warzyw, torebki herbaty czy resztki konsumpcyjne? Montując rozdrabniarkę nie będziecie musieli rozkręcać zapchanych rur. Poza tym takie młynki zapobiegają procesom gnilnym na kuchni i oszczędzają wydatki na opłaty za wywóz śmieci i na segregacji odpadami. Jeśli to was nie przekonało to może zdoła fakt, iż przyczynicie się do ochrony środowiska i do zachowania higieny w kuchni.
W kociołkach bigos grzano...
Bigos - tradycyjna dla kuchni polskiej i litewskiej potrawa z kapusty i mięsa, prawdopodobnie "importowana" do Polski przez króla Władysława Jagiełłę, który serwował tę potrawę w czasie organizowanych przez siebie polowań.