Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z szynką i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 15 dkg szynki (3 grube plastry)
  • 50 dkg makaronu spaghetti
  • 50 dkg zielonego groszku
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 2  posiekane ząbki czosnku
  • garść listków pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i po chwili pokrojoną w kostkę szynkę i grubo pokrojone listki pietruszki, dusić razem przez 5 minut mieszając. Dodać odsączony z zalewy zielony groszek, dusić dalsze 10 minut dodając partiami (po pół szklanki ) bulion drobiowy. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron wg przepisu z opakowania, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać na patelnię i mieszając podgrzewać przez około 3 minuty.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Marta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *