Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z sosem marchewkowo orzechowym

Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 200 ml bulionu warzywnego (instant)
  • 400 g spaghetti
  • sól
  • 200 ml śmietany
  • 3 łyżki startego sera pecorino
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • biały pieprz
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • mleko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki


Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać, umyć, pokroić na małe kawałki i gotować w bulionie ok. 15 minut. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Marchewkę zmiksować z bulionem, dodać śmietanę, ser i tymianek, doprawić solą i pieprzem, sos gotować 3-5 minut. Dodać orzechy i ewentualnie trochę mleka. Makaron odcedzić, dokładnie osączyć i wymieszać z sosem. Pietruszkę opłukać, osączyć i posiekać. Spaghetti wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *