Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z małżami i sosem pesto

 

Składniki:

  • 2 pęczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 400 g spaghetti
  • 400 g małży
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób wykonania:

  1. Czosnek, orzeszki oraz bazylię drobno posiekać.
    Dodać do nich 3 łyżki oliwy z oliwek.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Natomiast małże dusić na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soku z cytryny przez kilka minut pod przykryciem.( te małże, które się nie otworzą wyrzucić)
    W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
    Na koniec wymieszać makaron z sosem pesto i małżami.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *