Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti a’la Martowska

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 średnie papryki (czerwona i zielona)
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy (oregano, majeranek, czosnek granulowany, pieprz świeżo zmielony, sól)
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok 4 łyżki)
  • 1 średnia cebula
  • żółty ser, lub parmezan do pozypania
  • tłuszcz do smażennia (oliwa)
  • mąka
  • woda
  • makaron spaghetti…… 0,5kg

Sposób przygotowania:
Mięsko mielone przyprawić dodając czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostawić na ok 30 min aby naciągło. Następnie wrzucić na rozgrzany olej dodając cebulkę drobno posiekaną i smarzyć ok 10 min. Po usmarzeniu dodać paprykę krojoną w kostkę i smażyć aż zmięknie nieco, gdy to nastąpi dodać koncentrat pomidorkowy i przesmażyć wszystko razem przez ok 5-10 min na średnim ogniu tak, aby się znacznie przypiekło i nabrało koloru brunatnej czerwieni. Zalać zagotowaną wodą. Gotować ok 15 min, a następnie zaciągnąć mąką wg smaku (preferowane raczej gęste) W zależności od ilości wody- ponownie przyprawić do smaku oraz dodac kukurydzę. Podawać z makaronem posypując serem wierzch. Porcja na ok 5 osób 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *