Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti Mexicana

Jest to przepis prosty ale stosunkowo niedawno przeze mnie opatentowany bo robiłem to tylko dwa razy i wychodził mi. Końcowy efekt przypominać może nieco Karbonare w konsystencji sosu. Niektórzy mogą się spierać o sposób wykonania i wszelkie porady będą cenne bo jeszcze ten przepis udoskonalam.
Składniki:

  • Makaron 500g najlepiej gniazdka o bardziej ,,paskowanych" wstążkach
  • Papryka konserwowa w zalewie, jeden słoik
  • Cztery duże cebule lub pięć średnich
  • Dwa pęta kiełbasy (ma być dobra do smażenia na patelni)
  • Puszka kukurydzy i fasoli czerwonej konserwowej
  • Dwie szklanki wody 
  • Trzy-cztery łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • Mogą być oliwki jeśli ktoś chce 
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek i chili


Sposób przyrządzenia:  
Do dużego garnka nalej wody mniej więcej do połowy, osól ją jedną łyżką soli kuchennej dolej nieco oliwy aby zapobiec sklejaniu się makaronu i postaw na średnim gazie. Gdy woda będzie puszczać delikatne bulki z dna wrzuć makaron ale to za jakiś czas. Teraz weź cebule, obierz je i poszatkuj w kostkę a jesli możesz niech to zrobi za ciebie robot kuchenny. Gdy cebula będzie już poszatkowana zajmij się kiełbasą i potnij ją w kółka. Zaraz po tym wyjmij dwie patelnie, jedną dużą głęboką a drugą średnią płaską. Na tą płaska wylej nieco oleju lub oliwy i postaw na średni gaz. Gdy olej będzie gorący wrzuć na nią pociętą w kółka kiełbasę. Obracaj kiełbasę i doprawiaj solą i pieprzem aż się lekko zrumieni na patelni. Niech się tak przypieka a ty wylej na ta drugą głęboką patelnię oliwy gdy ta będzie lekko gorąca wrzuć cebulę. Gdy ta się zeszkli wrzuć do niej podsmażoną kiełbasę i całość przemieszaj żeby się ,,przeżarło". Mieszaj tą cebulę z kiełbasa. Za ten czas wyjmij i pokrój w paski paprykę. Przed wrzuceniem jej do patelni z cebulą i kiełbasą zalej patelnię połową szklanki z wodą i wymieszaj. Gdy zalejesz patelnię wrzuć paprykę i mieszaj do czasu aż woda prawie cała wyparuje. Papryka powinna zmięknąć jeśli nie to dolej drugą szklankę i mieszaj. Gdy całość będzie gorąca dorzuć kukurydzę i fasolkę wcześniej je odcedzając. Zamieszaj całość i dolej pół szklanki wody. Właśnie w tym momencie powinna być gotowa woda na makaron. Jeśli wrze wrzuć gniazdka i co kilka minut intensywnie mieszaj ciągle sprawdzając czy makaron jest już gotowy to jest lekko twardawy ale w zasadzie miękki. Ciągle mieszaj sos i gdy woda wyparowuje umiejętnie dolewaj wody tak by się nie przypalił sos ale też tak aby nie zrobić zupy. (teraz można dodać oliwki według uznania) Gdy cała zawartość patelni się podgrzeje dodajemy 3-4 łyżki śmietany w zależności od ilości sosu. Mieszamy to bardzo dokładnie i przyprawiamy przyprawami. Warto dodać więcej chili. Podgrzewamy to bardzo mocno i gotujemy jeszcze pięc minut mieszając. Jeśli wcześniej odcedziliśmy makaron i zalaliśmy go chłodną wodą to bardzo dobrze bo teraz pora go wymieszać z sosem który powinniśmy już zdjąć z gazu. Mieszamy dokładnie makaron z sosem i podajemy na talerz dekorując jakąś zieleniną. Voila!

1 comment for “Spaghetti Mexicana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *