Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti Adama

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g boczku
  • 1 marchewka
  • ½ łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g spaghetti
  • 50 g startego parmezanu
  • tymianek

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokroić w kostkę i wytopić go na rozgrzanej patelni, wówczas wrzucić pokrojoną marchewkę , seler oraz cebulę.
    Całość wymieszać i dodać jeszcze mięso mielone, przysmażyć.
    Następnie dodać czerwone wino i trzymać na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec dodać jeszcze mleko, gdy sos zgęstnieje dodać oregano, pomidory oraz cukier.
    Gotować ostanie 30 minut.
    W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
    Przed podaniem polać sosem, posypać parmezanem i udekorować tymiankiem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *