Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos żurawinowy z octem malinowym

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżka malin
  • ¼ szklanki wody
  • 30 dkg żurawin
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka otartej z pomarańczy skórki


Sposób przyrządzenia:

Maliny, 3 łyżki wody i ocet zmiksować, przecedzić przez gęste sito. Mieszankę tą możemy zastąpić octem winnym o smaku malinowym. Ocet, cukier i ¼ szklanki wody wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Dodać żurawiny, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować powoli mieszając aż żurawiny zaczną się rozpadać. Wyjąć cynamon, a sos przelać do czystego słoiczka, szczelnie zamknąć. Tak przyrządzony sos możemy przechowywać w lodówce przez 7 dni. Znakomity dodatek ,do mięs, pasztetów, wędlin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *