Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos szczypiorkowy na jajkach

Składniki:

  • 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe żółtka
  • niepełna szklanka oleju słonecznikowego
  • ośródka z 2 pszennych bułek
  • 1 szkl mleka
  • sok z ½ cytryny
  • 2 pęczki szczypiorku
  • sól
  • cukier puder
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
Miąższ z bułek namoczyć w mleku.
W między czasie żółtka surowe i gotowane połączyć ze sobą, dodać namoczoną bułkę oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie ucierać w trakcie dolewając olej.
Gdy sos nabierze konsystencji majonezu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na koniec wrzucić jeszcze posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *