Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos rumowy

Skład:

  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • kawałek cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1/4 szklanki rumu

Sposób przyrządzenia:
Zagotować wino z korzeniami i kawałkiem skórki cytrynowej. Masło stopić, nie rumienić, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić winem, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować, sprawdzić smak, ochłodzić. Do zimnego sosu dodać rum, wymieszać. Podawać do budyniów, deserów z kasz, naleśników, owoców gotowanych. Sos można zagęścić dodatkiem 2-3 żółtek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *