Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pomarańczowy z bazylią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomarańcza
  • 125 ml bulionu
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 125 ml białego wina
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • 13 dag śmietany
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebule posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańcze oraz wino, bulion i sok z pomarańczy.
    Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.
    na koniec dodać jeszcze śmietanę, całość dokładnie wymieszać i posypać bazylią.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J

     

     

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *