Sos piwno-warzywny
Sos piwno-warzywny4.60 out of 5 based on 245 voters.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400 ml rosołu
- 50 ml jasnego piwa
- 10 dag śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- łyżka miodu
-
Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, seler w plasterki po czym całość przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Następnie oprószyć mąką i zalać piwem i bulionem.
Wymieszać i trzymać na małym ogniu do miękkości warzyw.
Na koniec dodać dość dużo posiekanej natki pietruszki i doprawić do smaku solą oraz miodem.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 04, luty 2010 08:15
- Sandra Karpińska
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny