Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pesto

 

Składniki:

    • 3 ząbki czosnku
    • 2 szklanki listków bazylii
    • 3 łyżki orzechów sosnowych
    • ½ szklanki oliwy z oliwek
    • ½ szklanki tartego sera parmezan
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od obierania i posiekania czosnku i listków bazylii. Tradycyjnym sposobem wykonania sosu Pesto jest ucieranie składników w moździerzu. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki sosnowe, ucieramy je na jednorodną pastę, dodajemy oliwę, tarty ser i w dalszym ciągu ucieramy aż uzyskamy gotowy produkt, kończymy dodając sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę ucieramy. Wszystkie te czynności można wykonać za pomocą robota kuchennego, jednak tak wykonane pesto jest mniej aromatyczne. Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Uważam że tanie składniki i niewielki nakład pracy przemawia za tym aby wykonywać Pesto samemu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *