Sos paprykowy Ewy
Sos paprykowy Ewy4.58 out of 5 based on 438 voters.
Składniki:
- 3 strąki czerwonej papryki
- 1 chili
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml czerwone o wina
- sól
- pieprz
- cukier
-
Cebule i jabłko obrać po czym pokroić w drobną kostkę.
Z papryk i chili usunąć gniazda nasienne i również pokroić w koskę.
Wszystko wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą i podsmażyć, wówczas podlać odrobiną wody i poddusić.
Następnie wlać wino i udusić.
Na koniec sos zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 08, luty 2010 09:10
- Ewa Małecka
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny