Sos musztardowy na ciepło
Sos musztardowy na ciepło0 out of 5 based on 0 voters.
Sos musztardowy na ciepło. Idealnie sprawdzi się do mięsnych potraw jako dodatek. Aby go wykonać potrzebujesz: masła, mleka, musztardy.
Składniki:
- 2 łyżki musztardy
- 25 g masła
- 25 g mąki kukurydzianej
- ½ szkl wody
- ½ szkl mleka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Do rondelka przełożyć masło.Roztopić go na małym ogniu.Dodać do niego musztardę.Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę.Następnie cały czas mieszając wlewać partiami wodę a potem mleko.Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki z mąki.Trzymać na ogniu, aż powstanie gładki, jednolity sos.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Sos idealnie nada się do potraw z mięs i ryb.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: wtorek, 14, lipiec 2020 12:26
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny