Sos mleczny do zapiekania
Sos mleczny do zapiekania4.76 out of 5 based on 143 voters.
Składniki:
- 1 l mleka
- 5 łyżek mąki
- 6 łyżek masła
- sól
-
Mleko doprowadzić do wrzenia.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas powoli wlewać mleko nie przerywając mieszania.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Doprawić do smaku solą po czym przetrzeć sos przez sito i jeszcze raz zagotować.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: środa, 03, luty 2010 08:06
- Kornelia Łuczak
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny