Sos koperkowy Weroniki P
Sos koperkowy Weroniki P4.62 out of 5 based on 421 voters.
Składniki:
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/8 l rosołu
- 1 posiekana cebula
- ½ szkl. śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
-
Cebulę gotować w rosole odrapując go do połowy objętości, wówczas dodać połowę śmietanki i doprowadzić do zagotowania.
Następnie sos zdjąć z ognia i dodać małe kawałeczki masła.
Dokładnie wymieszać trzepaczką po czym dodać resztę śmietanki i posiekany szczypiorek.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytryny.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 12, styczeń 2009 10:40
- Weronika P
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny