Sos holenderski Eli
Sos holenderski Eli4.79 out of 5 based on 303 voters.
Składniki:
-
• 4 żółtka
• sok z 1 cytryny
• 100 ml białego wina
• 3-4 krople sosu Worcester
• sól
• pieprz
• 250 ml roztopionego masła
• szczypiorek
-
Do żółtek dodać wino, sok z cytryny, sos oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie ubijać na d gotującą się wodą.
Gdy masa stanie się puszysta zdjąć z pary i stopniowo po odrobinie dodawać mało nie przerywając ubijania.
Na koniec sos doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbietę
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 19, luty 2009 08:18
- Elżbieta
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny