Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos czekoladowo-waniliowy

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier waniliowy

Sposób wykonania:
Mleko doprowadzić do wrzenia, wówczas stopniowo dodawać do niego mąkę wymieszaną z kakao.
Całość szybko i energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką doprowadzając  do zagotowania, wówczas zdjąć z ognia i odstawić.
W między czasie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć po czy wlewać stopniowo gorący sos.
Przełożyć naczynie z sosem do garnka z zimną woda i mieszać trzepaczką do wystygnięcia dodając w trakcie po kawałku masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *