Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos boloński po wegetariańsku

Składniki:

  • 1/3 paczki granulatu sojowego
  • 1 średnia marchewka
  • kartonik zagęszczonego soku pomidorowego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • tymianek, sól, pieprz
  • bazylia i oregano – najlepiej świeże i dużo
     

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę pokrojoną na 2 cm plastry zalewam wodą, solę i zagotowuję. Po 10 minutach dorzucam  soję i gotuję do miękkości. Potem wyławiam marchewkę w celu jej zmiksowania i odcedzam soję do kubka – zostaje bulionowa przekąska dla kucharki 🙂 Kroję drobno cebulę – smażę na oleju, po chwili dorzucam pokrojony w plasterki czosnek. Gdy już pachną odpowiednio, dorzucam odcedzoną soję i jeszcze chwilę smażę. Można trochę podlać sosem sojowym. Miksuję marchewkę i dolewam soku pomidorowego w celu bezproblemowego wyciągnięcia jej z pojemnika. Tą miksturą zalewam cebulo-czosnko-soję i mieszam. Solę i pieprzę w miarę potrzeb. Tymiankuję i gotuję około 10 min bez przykrycia (kiedy to w drugim garze gotuje się makaron). Gdy makaron i sos już gotowe, wrzucam poszatkowane listki bazylii i oregano, sos na makaron, a potem – jeeść!
    Można posypać tartym serem żółtym albo fetą, ew. polać odrobiną oliwy z oliwek.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez martk777

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *