Sos angielski
Sos angielski4.73 out of 5 based on 116 voters.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki cukru
- 100 ml białego deserowego wina
- 1 łyżka galaretki wiśniowej
- szczypta imbiru
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki posiekanej papryki
-
Owoce obrać, wycisnąć sok a skórki zetrzeć.
Dodać imbir, galaretkę, cukier, paprykę, wino.
Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym zdjąć z ognia i ostudzić.
W między czasie cebulę wymieszać z musztardą i wymieszać z ostudzonym sosem.
Podawać mocno schłodzony.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 08, luty 2010 09:11
- Danuta Maj
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny