Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Solone cytryny o goździkowym aromacie Iwony

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 8 łyżek gruboziarnistej soli

    Sposób przyrządzenia:

    3 cytryny sparzyć wrzątkiem, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć przez 3 dni, co 12 godzin zmieniając wodę. Wyjąć  z wody i naciąć głęboko na krzyż nie do końca, rozchylić cząstki i wsypać pomiędzy po 2 łyżki soli, ścisnąć owoce i ułożyć  w słoju , na dno słoja wsypać łyżkę  soli, dodać goździki, liść laurowy i posypać resztą soli. Pozostałą cytrynę  wycisnąć i sok wlać do słoika. Owoce zalać wrzątkiem tak by je  zakrywały. Słoik zamknąć i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie wyjmować po 1-2 cząstki, wypłukać w wodzie, wykroić miąższ , a skórkę  pokroić w cieniutkie paseczki i podawać jako dodatek do ryb, sosów lub sałatek .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *