Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sola zapiekana z pomidorami

 

Składniki:

• 100 g masła,
• 800 g filetów z soli,
• 3 szalotki.
• 80 g tartej bułki,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• 300 g pomidorów.
• 250 mozzarelli,
• kilka gałązek bazylii

Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztopić 40 g masła i podsmażyć na nim opłukaną i osuszoną rybę. Naczynie żaroodporne posmarować 20 g masła. W naczyniu ułożyć rybę. Szalotki oczyścić, posiekać i zeszklić na pozostałej porcji masła. Do cebuli dodać tartą bułkę i natkę pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na filetach rozłożyć masę cebulową, następnie na przemian ułożyć pomidory i ser. Naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku w połowie jego wysokości. Danie piec tak długo, aż ser się roztopi i uzyska złocistą barwę. Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczonymi ziemniakami.

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *