Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczysta wołowina z chrupiącymi warzywami

Składniki:

  • 80 dag. szpondra wołowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • pieprz, kolendra, tymianek
  • 2 łyżki octu winnego
  • jarzynka
  • łyżka miodu
  • papryka czerwona, żółta i zielona
  • 4 pieczarki
  • 1 marchewka
  • sól
  • łyżka masła


Sposób przyrządzenia:

Szponder wołowy pokroić na 4 równe kotlety średniej grubości. Połączyć oliwę z octem winnym i dodać przyprawy. Przełożyć mięso do gotowej marynaty i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Steki wyjąć z marynaty i przełożyć na patelnię. Piec ok. 20 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia posmarować kotlety miodem. Papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski. Marchewkę i pieczarki pokroić na plasterki. Poddusić chwilę na łyżce masła. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć na talerzu obok mięsa.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *