Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony ryż z krabami

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 125 g białego mięsa karbowego
  • 1 por
  • 150 g kiełków fasoli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • plasterki limonki

Sposób wykonania;  
Ryż zalać wrzącą wodą i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie na rozgrzany olej z orzechów ziemnych wrzucić mięso z krabów, pokrojone pory oraz kiełki fasoli.
Całość wymieszać i smażyć około 3 minut.
Po tym czasie zawartość patelni przełożyć na talerz a na patenie wylać roztrzepane jajka.
Trzymać na ogniu do ścięcia jaj, wówczas powrotem wrzucić mięso krabów, pory oraz kiełki.
Dodać jeszcze ryż, sos sojowy oraz sok z limonki.
Wymieszać i smażyć ostatnią minutę.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *