Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony makaron ryżowy z kolorowymi warzywami (Indonezja)

Składniki:

    • 200 g makaronu ryżowego (wstążki)
    • 1 pęczek dymki
    • 2 ząbki czosnku
    • 40 g imbiru
    • 1 marchewka średniej wielkości
    • 100 g grzybków shiitake
    • 2 łodygi selera łodygowego
    • 100 g kiełków fasoli
    • 3 łyżki oleju
    • 6 – 7 łyżek sosu sojowego


    Sposób przyrządzenia:
    Makaron namoczyć przez 30 minut w dużej ilości osolonej wody. Dymkę umyć, pokroić razem ze szczypiorkiem w ukośne talarki. Czosnek i imbir pokroić w malutką kosteczkę. Marchewkę pokroić w słupki, grzybki pokroić w paseczki. Selery oczyścić i pokroić w plasterki. Kiełki opłukać i osączyć. W woku rozgrzać olej (może być też duża patelnia) i mieszając podsmażyć w nim czosnek, imbir i dymkę. Następnie dodać grzybki i resztę warzyw i podsmażać cały czas mieszając. Makaron osączyć i dodać do warzyw. Doprawić sosem sojowym. Jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, aby warzywa przeszły smakiem sosu sojowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *