Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony filet z okonia z pomidorami i papryką

Składniki:

  • 50 dkg filetów z okonia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • oliwa
  • skórka otarta z cytryny do smaku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


 

Sposób przyrządzenia:
Filety z okonia umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Paprykę oczyścić, pokroić na długie paski usuwając gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać paprykę, smażyć na małym ogniu aż zmięknie, przyprawić do smaku solą, pieprzem i skórką cytrynową, utrzymywać w cieple. Filety obtoczyć w wymieszanych mąkach, smażyć na dobrze nagrzanym oleju. Równolegle obsmażyć na patelni pokrojone w grube plastry pomidory. Na półmisku ułożyć pomidory, na nich porcje ryby, całość obłożyć usmażoną papryką i posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Barciś
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *