Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone sardynki w pomidorach

Składniki:

  • 600 g sardynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki mąki
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Sardynki oczyścić po czym skropić je sokiem z cytryny, oprószyć solą i obtoczyć w mące.
    Smażyć na rozgrzanym oleju około 2-3 minut.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklic ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pokrojone pomidory razem z sosem z puszki.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wrzucić jeszcze nasiona kopru.
    Dusić około 10 minut.
    Sardynki polać pomidorowym sosem i udekorować natką pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *