Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone ciasto tureckie

Skład:

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • łyżka soku cytr.,
  • woda
  • oliwa
  • orzechy

 

 

Sposób wykonania:
Ze szklanki wody i cukru ugotować gęsty syrop, ostudzić, dodać sok. Do
przesianej maki dodać jajka i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji
gęstej śmietany, dodać sól, dobrze rozmieszać. Nakładać łyżka na rozgrzana
oliwę na patelni, smażyć obustronnie cienkie placki na rumiano, podawać
polanę syropem i posypać siekanymi orzechami.
 

2 comments for “Smażone ciasto tureckie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *