Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona baramundi w maślanych krążkach Iwony

Składniki:

  • 6 płatów baramundi
  • 2 szklanki  bułki tartej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

    Maślane krążki:

  • ½ kostki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszone zioła wg upodobania
  • sól, biały pieprz do smaku
  • ½ szklanki startego żółtego sera

    Sposób przyrządzenia:

    ½ kostki masła zmiksować z ziołami czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć  mąką, panierować w jajku i w bułce, smażyć  na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor z obu stron z dodatkiem masła. Przełożyć  do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni C około 10-15 minut. Wyjąć na talerze, udekorować uprzednio przygotowanym masłem, formując maślane  krążki, na wierzch każdej porcji dodać plastry cytryny i gałązki zielonego koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *