Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smalec służby pałacu hrabiego J

Składniki:

  • 1,0 kg słoniny bez skórki *  
  • 30 dkg cebuli
  • 30 – 40 dkg wszelkich resztek mięsno-wędliniarskich z zamrażalnika, nawet mięso po rosołowe z kurczaka lub wołowiny
  • 10 dkg  jabłek winno słodkich
  • 10 dkg marchwi surowej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3-4 ziarna jałowca świeżo pokruszone bardzo mocno (w moździeżu)
  • 1 czubata łyżka majeranku **
  • 1 łyżeczka bazyli mielonej **
  • po ok. 1/4 łyżeczki ** tymianku cząbru szałwi
  • 2-3 łyżeczki zmielonych ogonków grzybowych (lub kapeluszy)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego -sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)


Sposób przyrządzenia:
Słoninę przepuszczamy przez maszynkę z sitem kiełbasianym. Cebulę również przez takie same sitko. Mięsno- wędliniarski wsad przepuszczamy przez sitko makowe, lub dwukrotnie przez sitko "normalne". Jabłka i marchew , po obraniu, również przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem normalnym ale już tylko raz. Słoninę po lekkim wytopieniu tłuszczu "okradamy" z kilku łyżek smalcu, na którym na patelni, dusimy pod przykryciem marchew z jabłkiem, dodając zmielony susz grzybowy, aż do lekkiego odparowania wody (najlepiej podłożyć krążek dystansowy, ogień nie za duży), po ok 15-20 min. odkrywamy i lekko odparowujemy nadmiar wody, uwaga, należy często mieszać aby się nawet nie zbrązowiało bo "złapie" gorycz(!). Słoninę gdy już lekko zacznie żółknąć, doładowujemy cebulą, a gdy przestanie tłuszcz pienić się, dokładamy zmielone mięso-wędliny. Dodajemy również marchew z jabłkiem, duszone uprzednio na patelni. Po ok. 20 min dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, solimy do smaku …jeszcze 10 minut i… To wszystko. Wystudzamy mieszając aby składniki nie "podzieliły się" na warstwy.

 

* taka cienka jest lepsza, bo ma mniej tłuszczu
** są to ilości minimalne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *