Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smakoszki z karpia z ostrym sosem

Składniki:

    • 45 dkg filetów z karpia
    • 2/3 szklanki mleka
    • 2/3 szklanki wody
    • 2 liscie laurowe
    • 35 dkg obranych ziemniaków
    • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
    • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
    • 1 jako
    • tarta bułka
    • oliwa

    Sos:

    • ½ szklanki majonezu
    • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżka chrzanu
    • posiekany szczypior, natka pietruszki


    Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać. W rondlu wymieszać mleko z wodą, dodać liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować kilka minut, dodać filety z karpia i po 5 minutach powolnego gotowania odstawić z ognia aby powoli „doszły” Ziemniaki zalać zimną osoloną wodą, ugotować. Obsączyć ziemniaki i zgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. Filety z karpia odcedzić i używając widelca rozgnieść na drobne kawałeczki. Dodać skórkę cytrynową, zieleninę, czosnek, 1 łyżkę przygotowanego sosu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Odstawić na 30 minut aby masa się zmacerowała.  Z masy uformować 4 owalne kotlety, panierować w jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kotlety. Podawać z przyrządzonym sosem i sałatami. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *