Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skórki arbuza i melona kandyzowane

Składniki:

  • 1 kg skór z arbuza i melona
  • 1 kg cukru
  • 1,5 litra wody

    Sposób przyrządzenia:
    Skórki z arbuza i melona obrać z białej włókniny, pokroić na kwadraty o boku około 1 cm, namoczyć w 3 % roztworze soli w wodzie, na około 30 minut. Wodę z solą odlać. Ponownie zalać skórki czystą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 5 minut. W międzyczasie przygotować syrop z cukru. Do wrzącej wody (1,5 l) dodać cukier i podgrzewając mieszać aż cukier się rozpuści.  Do wrzącego syropu dodać przygotowane wcześniej skórki i gotować 15 minut, schłodzić, na 2 godziny odstawić do lodówki. Operację powtórzyć 3 razy.  Skórki obsączyć z nadmiaru syropu, rozłożyć aby wyschły. Używać do deserów.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *