Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka zapiekane na ryżu

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. ryżu
  • 3 cebule
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • estragon
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

    Sos:

  • ząbek czosnku
  • 6 szkl. wody
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki Vegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek ketchupu

    Sposób wykonania:
    Zioła, przyprawy, rozgnieciony czosnek wymieszać z oliwą i posmarować skrzydełka, które przykryć i odstawić na 2 godziny.
    Po tym czasie ryż jeszcze surowy wyspać na dno blachy, na nim ułożyć krążki cebuli i na sam koniec skrzydełka,.
    Następnie masło rozpuścić po czym dodać do niego Vegetę, posiekany czosnek, paprykę, pieprz, cukier oraz ketchup.
    Całość wymieszać i wlać jeszcze wody.
    Powstałym sosem zalać skrzydełka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do2 00 stopni na około 1,5 godziny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *