Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Singapurska sałatka „rujak”

Składniki:


na sałatkę
• 120 g kiełków sojowych
• 200 g jadalnych kasztanów
• 350 g serka tofu
• 1 ogórek sałatkowy
• 2 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych
• kawałek imbiru
• mały świeży ananas
na sos
• 40 g orzeszków ziemnych
• 1 strąk czerwonego chili
• 2 łyżeczki pasty z krewetek
• 1 łyżeczka soku z limonki
• 3 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych
• 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:
Kasztany piec na blasze w piekarniku z niewielką ilością wody, aż będą miękkie.
Następnie przestudzić, obrać ze skórki i przepołowić. Kiełki sojowe umyć i blanszować w osolonej wodzie około 1 minuty.Opłukać zimną wodą. Serek tofu pokroić na podłużne plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z orzeszków ziemnych i usmażyć plasterki tofu na złoty kolor. Serek osączyć z tłuszczu i przestudzić. Ogórek umyć i pokroić na plasterki. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie talarki.
Ananas obrać, pokroić na plastry, usuwając przy tym twardy środek. Składniki sałatki przełożyć do miski i wymieszać.
Przygotować sos. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, następnie zemleć w mikserze. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka i bardzo cienko posiekać. Pastę z krewetek, sok z limonki, sól, oliwę z orzeszków ziemnych wymieszać z sobą i dodać orzeszki ziemne i chili. Wymieszać. Sosem polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *