Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Siekany stek w jarzynach

Składniki:
• 1/2 kg mielonej wołowiny
• jajko
• łyżka tartej bułki
• łyżka musztardy
• łyżka majeranku
• 2 ząbki czosnku
• 3 cebule
• 2 czerwone papryki
• łyżka natki pietruszki
• 4 pomidory
• 3 łyżki oleju
• łyżeczka ostrej zmielonej papryki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, jajkiem, tartą bułką, majerankiem i musztardą.
Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na paseczki. Cebule obrać, pokroić w piórka. Trochę cebuli i papryki odłożyć do dekoracji.
Cebulę zeszklić w łyżce oleju. Dodać paprykę i mieszając smażyć około 5 minut. Włożyć pomidory, przykryć rondel i dusić na średnim ogniu 8 – 10 minut. Odkryć, gotować jeszcze kilka minut, aż sos się zagęści. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Z mięsa uformować 4 okrągłe steki, spłaszczając je widelcem.
Usmażyć na pozostałym oleju, po 4 – 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerze, dodać sos.
Przybrać paseczkami papryki i cebulą, posypać natką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *