Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Serowe pączki podlaskie

Składniki:
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 30 dag półtłustego sera twarogowego
• 3 łyżki cukru
• 1/3 szklanki mleka
• 6 dag masła
• 3 dag drożdży
• 2 całe jaja
• 2 żółtka
• łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy
• sól
• 3/4 l oleju do smażenia
• cukier puder do posypania

Wykonanie:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, 2 – 3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu, by wyrosły. Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać żółtka, jaja i ser. Do doskonale utartej masy dodać skórkę i sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na posypanej mąką stolnicy, przykryć i zaczekać, aż wyrosną. Następnie smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *