Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik z wiśniami*

Składniki:

    Spód ciasta:

    • 30 dkg mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 20 dkg margaryny
    • 20 dkg cukru
    • cukier waniliowy
    • 2 dkg kakao
    • 3 jaja
  • Masa serowa:

    • 1 kg twarogu
    • 15 dag cukru
    • 10 dag margaryny
    • budyń śmietankowy
    • 4 jaja

Sposób przyrządzenia:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Masa:
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto. Piec 50 minut 175 stopni. Dekoracja: śmietana i wiśnie.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *