Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik z rosą*

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko + 2 żółtka

Masa serowa:

  • 4 kostki (1 kg) sera tłustego
  • 2 jaja + 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • budyń śmietankowy
  • 3 szklanki mleka
  • aromat

Piana:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

1 comment for “Sernik z rosą*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *