Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:       

  • 1 kg sera zmielonego dwa razy
  • 5 żółtek
  • 2 szkl. mleka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 35 dkg cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • skórka pomarańczowa
  • 100 g rodzynek
  • pół szklanki oliwy


 

Sposób wykonania:
Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać jajko, żółtko, cukier oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie zagnieść i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Następnie żółtka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo oliwę a potem ser.
Budynie wymieszać z 2 szklankami wody i przelać do masy.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze skórkę pomarańczową i rodzynki.
Przelać masę na ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1 godziny.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *