Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik Walerii

Znakomite ciasta. Nie tylko na świąteczny stół. Dziś podajemy przepis na sernik pomysłu Walerii. Aby go upiec potrzebujesz: twarogu, jajek, serka mascarpone i masła. 
 

Składniki:

  • 750 g twarogu
  • 6 jaj
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli 
  • 2/3 szkl mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • cynamon do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Twaróg zemleć w maszynce trzykrotnie.
    Następnie do żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy po czym utrzeć na puszystą masę.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek mascarpone oraz twaróg.
    Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć wlewać powoli mleko oraz roztopione (ostygnięte) masło. 
    Wsypać jeszcze obie mąki i całość dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
    Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1 godziny.
    Przed podaniem oprószyć cynamonem.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *