Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schabowe szaszłyczki w miodowym sosie

 

Składniki:

  • 40 dag schabu bez kości
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cytryna

     

    Sos:

  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w 3 cm kostkę.
    Boczek pokroić w plastry a potem również w 3 cm kostkę.
    Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę po czym nabijać na patyczki od szaszłyków na przemian : mięso, papryka, boczek.
    Oprószyć szaszłyki solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni z  rozgrzanym olejem ok. 10 min co jakiś czas obracając.
    W między czasie ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane oraz pomidory pokrojone na małe kawałki.
    Całość wymieszać i dodać olej, ketchup oraz miód i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Ponownie wymieszać i wlać do sosjerki.
    Gotowe szaszłyki ułożyć na liściach sałaty i podawać.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *