Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab zapiekany z boczkiem, szynka i cebulą

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 6 plastrów gotowanej szynki
  • 150 g chudego boczku
  • 6 cebul
  • 2 małe puszki grzybów
  • 750 g słodkiej śmietanki

Sposób wykonania:

  1. Kotlety oprószyć solą oraz pieprzem po czym zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    W między czasie szynkę, boczek i cebulę pokroić w kostkę.
    Sznycle przełożyć do brytfanny a na tej samej patelni przesmażyć boczek z szynką i cebulą, dodać jeszcze grzyby, lekko poddusić i ułożyć na sznyclach.
    Brytfankę przykryć folią aluminiową i wstawić na 24 godz. do lodówki.
    Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 1,5godziny.
    Na 15 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę a by mięso mogło się zarumienić.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *